Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Χρησιμότητα Τηλεϊατρικής

1. Η παροχή υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης και τηλεκπαίδευσης στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι στρατηγικής σημασίας στη σύγχρονη εποχή, καθώς αυξάνει την εμβέλεια του Πανεπιστημίου δίνοντας τη δυνατότητα να ξεπεράστούν τα γεωγραφικά τους σύνορα και να αναπτυχθούν προγράμματα συνεργασίας με αντίστοιχους φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Στα μέλη του Πανεπιστημίου αυτή τη στιγμή προσφέρονται οι παρακάτω δυνατότητες τηλεδιάσκεψης, που αξιοποιούνται και για σύγχρονη τηλεκπαίδευση:
  • Υποστήριξη ομάδων σε αίθουσες τηλεκπαίδευσης του Πανεπιστημίου με εξοπλισμό τηλεδιάσκεψης και υποδομές που υποστηρίζει το Τηλεπικοινωνιακό Κέντρο του ΑΠΘ. Αναλυτικές πληροφορίες για τις υποδομές, για τη διαδικασία προγραμματισμού διαλέξεων, καθώς και για άλλα θέματα σχετικά με τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση μπορείτε να βρείτε εδώ.
  • Υποστήριξη εκδηλώσεων, διαλέξεων και συναντήσεων σε οποιαδήποτε αίθουσα με εξοπλισμό τηλεδιάσκεψης που προσφέρεται για δανεισμό από το Κέντρο Λειτουργίας Δικτύου του ΑΠΘ, εφόσον στο χώρο υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο δεδομένων. Πληροφορίες για τις δυνατότητες σύνδεσης και δανεισμού του εξοπλισμού μπορείτε να βρείτε εδώ.
  • Υποστήριξη μεμονωμένων χρηστών που ενδιαφέρονται για τηλεδιασκέψεις μέσω του προσωπικού τους υπολογιστή. Οι δυνατότητες που προσφέρονται πλέον με τους σύγχρονους προσωπικούς υπολογιστές και την ταχύτατη γραμμή σύνδεσης του ΑΠΘ με το Internet είναι μεγάλες. Πληροφορίες για τις δυνατότητες σύνδεσης και δανεισμού του εξοπλισμού μπορείτε ναβρείτε εδώ.
Ταυτόχρονα, μία σειρά από υπηρεσίες τηλεκπαίδευσης είναι διαθέσιμες στα μέλη του Πανεπιστημίου:
  • Δράση του Κέντρου Υποστήριξης Εκπαίδευσης – ΚΥΠΕ του ΑΠΘ με σκοπό να υποστηρίξει τους διδάσκοντες του ιδρύματος σε θέματα χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην Εκπαίδευση
  • δράση ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του ΑΠΘ μέσω του λογισμικούBlackBoard. Διατίθενται ανοιχτά μαθήματα με υλικό που έχει τοποθετήσει διδακτικό προσωπικό του ΑΠΘ.
  • Πανελλήνια δράση ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης του Ελληνικού Ακαδημαϊκού Δικτύου GUNET μέσω του ανοιχτού λογισμικού e-Class. Διατίθενται δεκάδες ανοιχτά μαθήματα με υλικό που έχει τοποθετήσει διδακτικό προσωπικό πολλών ΑΕΙ/ΤΕΙ της χώρας.
  • Πιλοτική δράση ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης του Κέντρου Λειτουργίας Δικτύου του ΑΠΘ μέσω του ανοιχτού λογισμικού e-Class. Δυνατότητα φιλοξενίας υλικού μαθημάτων σε τοπικό εξυπηρετητή που παρέχει τις ίδιες δυνατότητες με τον παραπάνω εξυπηρετητή του GUNET.
  • Εξυπηρετητής video server του Κέντρου Λειτουργίας Δικτύου του ΑΠΘ, όπου μπορούν να αποθηκευτούν ψηφιοποιημένα video εκδηλώσεων, διαλέξεων και εκπαιδευτικού υλικού για να είναι διαθέσιμα στην κοινότητα των χρηστών “on-demand”.
  • Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) μέσα από τις σελίδες των υπηρεσιών πραγματικού χρόνου (RTS).
  • Συμμετοχή απομακρυσμένων ομάδων σε δράσεις τηλεκπαίδευσης με χρήση αιθουσών τηλεκπαίδευσης σε άλλα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας.
  • Υπηρεσίες σύγχρονης και ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης που παρέχει το Κέντρο Υποστήριξης η-Μάθησης και Παραγωγής Πολυμέσων (ΚΥηΜΑ) του Ακαδημαϊκού Διαδικτύου (GUnet). Οι παρεχόμενες υπηρεσίες απευθύνονται και αφορούν στην ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας, δηλαδή, το διδακτικό, ερευνητικό και τεχνικό προσωπικό των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.
Το συντονισμό των δράσεων τηλεκπαίδευσης για το Πανεπιστήμιο κατά το έτος 2005 ανέλαβε το έργο: “Προηγμένες τηλεματικές υπηρεσίες και δράσεις τηλεκπαίδευσης στο δίκτυο AUTHNET του Α.Π.Θ.” /3ο ΚΠΣ, το οποίο υλοποιείται με τη συνεργασία του Κέντρου Λειτουργίας Δικτύου (ΚΛΔ), του Κέντρου Υποστήριξης Τεχνολογιών Πληροφορικής (ΚΥΤΠ) και του Τηλεπικοινωνιακού Κέντρου (TK), υπό την εποπτεία της Επιτροπής Υποστήριξης Τεχνολογιών & Υπηρεσιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου.
Πηγή:εδώ   και βίντεο:  https://www.youtube.com/watch?v=DCsUzr0K8q4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου