Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Βιοϊατρική Τεχνολογία

H Βιοϊατρική Τεχνολογία είναι η εφαρμογή των αρχών των θετικών επιστημών και των παράγογων τους στην ανάλυση και την επίλυση προβλημάτων στούς τομείς της Ιατρικής και της Βιολογίας.

Σε πολλούς τομείς της Υγείας όπως είναι η πρόσληψη και η αντιμετώπιση των ασθενειών ή η αποκατάσταση ασθενών π.χ. με κινητικά προβλήματα η συμμετοχή της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας είναι απαραίτητη. 
Η δημιουργία συστημάτων υποστήριξης ζωής (life support systems), ο σχεδιασμός και η δημιουργία τεχνητών οργάνων όπως τεχνική καρδιά αλλά και η δημιουργία συσκευών και συστημάτων π.χ. για άτομα με ειδικές ανάγκες με σκοπό την εκπαίδευση τους με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και την επανένταξη και απασχόληση τους μέσα στο κοινωνικό σύνολο, είναι μόνο ένα μέρος απο τις τόσες εφαρμογές της Βιοϊατρικής Τεχνολογίας.
Η εξέλιξη και οι απαιτήσεις της ιατρικής καθώς και η ραγδαία και εξιδεικευμένη ανάπτυξη της Βιοϊατρικής τεχνολογίας δημιούργησαν την ανάγκη για εξιδεικευμένα στελέχη με απώτερο σκοπό την στενή συνεργασία της κλινικής ιατρικής με την τεχνολογία και ειδικά την βιοϊατρική. Ο ρόλος του Βιοϊατρικού μηχανικού είναι ρόλος κλειδί αφού απαιτεί την σύλληψη ιατρικών προβλημάτων και την λύση τους με την βοήθεια των θετικών επιστημών και ειδικά της βιοϊατρικής τεχνολογίας. 
Η αντιμετώπιση δε και λύση τέτοιων προβλημάτων πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο ώστε η λύση τους να ικανοποιεί και την ιατρική αλλά και την τεχνολογία. Τα εξειδικευμένα αυτά άτομα οι βιοϊατρικοί μηχανικοί αποτελούν και τον πυρήνα της βιοϊατρικής τεχνολογίας.
Η Βιοϊατρική τεχνολογία προέρχεται απο τους τομείς των θετικών επιστημών, της Βιολογίας και της Ιατρικής. Η επιστήμη αυτή βασίζεται πάνω στην κλασική Μηχανολογία και την Ηλεκτρολογία. Με τον καιρό όμως και με την σύγχρονη εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικά της Ηλεκτρονικής  αυτή έχει επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως είναι η τεχνολογία ιατρικών οργάνων, κλινική μηχανική, τεχνητά μέλη και όργανα κ.α.
Ο ρόλος της Επιστήμης αυτής είναι τεράστιος με άπειρες εφαρμογές όπως: τεχνητή καρδιά, φακοί επαφής, αναπηρικά καροτσάκια, τεχνικά μέλη και όργανα όπως τεχνητοί τένοντες, τεχνητός νεφρός, βιοϊατρική πληροφορική, εφαρμοσμένη βιολογία (bionics) κ.α. Ο δε ρόλος του Βιοϊατρικού μηχανικού είναι στενά συνδεδεμένος με την διαχείριση της τεχνολογίας στα νοσοκομεία, κλινικές και γενικότερα στον τομέα της Υγείας. 

Πηγή: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου