Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Καινοτόμες εφαρμογές στην ιατρική που αλλάζουν την ζωή μας.

 

 
Πολλές είναι οι ανακαλύψεις στον τομέα της υγείας που υπόσχονται να φέρουν την επανάσταση στη ζωή μας, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστεί να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να μπορέσουν οι ασθενείς να επωφεληθούν, πράγματι, από αυτές. Παρακάτω, σας παρουσιάζουμε τις πρωτοποριακές τεχνικές που θα κάνουν τη διαφορά μέσα στο 2009 αφού ήρθε πλέον η ώρα να τεθούν σε ευρεία εφαρμογή.




Ξηροφθαλμία
Η ελλιπής λίπανση των ματιών είναι μια συνηθισμένη και δυσάρεστη πάθηση. Μέχρι σήμερα, οι οφθαλμίατροι συνιστούσαν τη χρήση τεχνητών δακρύων ή την εφαρμογή ζεστής κομπρέσας πάνω στα μάτια. Ο δρ Ρομπ Φούλερ από το βρετανικό νοσοκομείο «The Royal Devon and Exeter Hospital» κατασκεύασε ένα πρωτοποριακό ζευγάρι γυαλιών με φακούς που θερμαίνουν τα μάτια, ευνοώντας έτσι τη λίπανσή τους. «Αρκεί να τα φοράει κανείς δέκα λεπτά τη μέρα, όσο βλέπει τηλεόραση ή διαβάζει. Οι φακοί έχουν την ικανότητα να ανεβάζουν τη θερμοκρασία των ματιών στους 40 βαθμούς Κελσίου, θερμοκρασία που ευνοεί τη λίπανσή τους» εξηγεί ο εφευρέτης των «Blephasteam Goggles».

 



Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.spectrum-thea.co.uk

Καρκίνος των πνευμόνων, της σπονδυλικής στήλης και άλλων περιοχών
Το Cyberknife System είναι ένα ρομπότ που πραγματοποιεί «ακτινοεπεμβάσεις» αφού βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην ακτινοβολία για να εξουδετερώνει τους όγκους. Χάρη σε ένα ρομποτικό βραχίονα και εικόνες καθοδήγησης από κάμερες που εκπέμπουν ακτίνες Χ, το CyberKnife System θεραπεύει τους καρκίνους με απόλυτη ακρίβεια, χωρίς να βλάπτει τους γύρω υγιείς ιστούς. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, το μηχάνημα αυτό αποδεικνύεται πολύτιμο για τα αρχικά στάδια καρκίνου των πνευμόνων, της σπονδυλικής στήλης και άλλων περιοχών, οι οποίες έχουν υποβληθεί στο παρελθόν σε ακτινοθεραπεία, αλλά ο όγκος επανεμφανίστηκε.

 



Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.cyberknife.com

Καρκίνος του ήπατος
Για τους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του ήπατος και δεν μπορούν να χειρουργηθούν, επειδή οι όγκοι βρίσκονται πολύ βαθιά μέσα στο συκώτι και είναι πολλοί και μικροσκοπικοί, τώρα πια υπάρχει η ενδοαρτηριακή χημειοθεραπεία. Με τη μέθοδο αυτή, μικροσκοπικά σταγονίδια που περιέχουν υψηλό συμπύκνωμα φαρμάκου χημειοθεραπείας ή ακτινοθεραπείας χορηγούνται μέσω καθετήρα στη ροή του αίματος προς το συκώτι. Το φάρμακο διαχέεται μέσα στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία του ήπατος κι έτσι φτάνει στα βαθύτερα και λιγότερο προσιτά σημεία των όγκων.

 
 
 
 
 
 


Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.cancercenter.com/conventional-cancer-treatment/intra-arterial...

Χρόνιοι πόνοι

Είτε πρόκειται για μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους είτε για πόνους που σχετίζονται με το γήρας, όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη χειρουργική επέμβαση οι ασθενείς πρέπει να βασίζονται στην προσωρινή ανακούφιση που τους προσφέρουν τα παυσίπονα χάπια. Το 2009 όμως, για όλους αυτούς θα υπάρχει διαθέσιμο στα φαρμακεία ένα παυσίπονο ζελέ, το Mobigel Paineze, το οποίο έχει την ικανότητα να διεισδύει στην περιοχή του πόνου είκοσι φορές γρηγορότερα από άλλα παρόμοια προϊόντα.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.yashpharma.com/mobigel.asp

Τα εργαλεία - κλειδιά για την καρδιά

Οπως και στην περίπτωση του καρκίνου, έτσι και στην περίπτωση της καρδιοπάθειας, η πρόοδος για τη φετινή χρονιά συνίσταται στα νέα ελάχιστα επεμβατικά εργαλεία. Το «Hansen Sensei Robot» αναμένεται να αποτελέσει το εργαλείο-κλειδί για τους καρδιοχειρουργούς αφού πρόκειται για ένα ρομποτικό βραχίονα που επιτρέπει τη διεξαγωγή επεμβάσεων με μέγιστη ακρίβεια. Μέσω του βραχίονα, οι γιατροί μπορούν να περάσουν λεπτά καλώδια στις φλέβες και τις αρτηρίες, τα οποία παρέχουν με αυτό τον τρόπο πληροφορίες που επιτρέπουν τη «χαρτογράφηση» των αιμοφόρων αγγείων και άρα την πιο ακριβή εργασία σε τεχνικά δύσκολες περιοχές. Το «Hansen Sensei Robot» θα χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο σε ασθενείς που λόγω προχωρημένης ηλικίας ή εξασθενημένης καρδιακής λειτουργίας δεν μπορούν να υποβληθούν σε μεγάλα χειρουργεία.

 


Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα http://www.hansenmedical.com/products/sensei.aspx

Stop στην επέμβαση αν κινηθεί ο ασθενής
Για όσους υποφέρουν από πρεσβυωπία ή μυωπία, η μοναδική θεραπεία για τον ανασχηματισμό του κερατοειδούς χιτώνα βασίζεται στο λέιζερ. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως κατά τη διάρκεια αυτής της επέμβασης είναι η πιθανή κίνηση του ασθενούς, κάτι που μπορεί να του προκαλέσει θολή όραση στο τέλος. Από φέτος όμως, το νοσοκομείο «Moorfields Eye Hospital» του Λονδίνου διαθέτει ένα μηχάνημα που προλαμβάνει ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού μπορεί να εντοπίσει και την παραμικρή κίνηση του ασθενούς. Αν το αυτόματο μηχάνημα εντοπισμού, το οποίο στοιχίζει 250.000 ευρώ, διαγνώσει κίνηση μεγαλύτερη των 10 μοιρών, τότε δίνει αμέσως εντολή για παύση της επέμβασης.



Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.moorfields-private.co.ukΠηγή:εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου