Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο ηλεκτρονικός φάκελος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλους τους χώρους υγείας και από όλους τους εργαζόμενους. Εφαρμόζεται σε κέντρα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, νοσοκομεία, εξειδικευμένα κέντρα περίθαλψης σε τοπικό επίπεδο, αλλά και μέσα στα σύνορα μίας χώρας, στο στάδιο της πρόληψης, της φροντίδας και της αποκατάστασης.

 Επιτρέπει την επικοινωνία νοσοκομείου, ιατρού, επαγγελματιών υγείας, ασφαλιστικού φορέα, εργαστηρίου, φαρμακείου, αρχείων, νοσοκομειακών τμημάτων. Τα δεδομένα (δημογραφικά στοιχεία, προγραμματισμός, φαρμακείο, ακτινολογικό, εργαστήρια, εμβολιασμοί, υπενθυμίσεις, λίστα προβλημάτων, λογιστήριο και άλλα) καταγράφονται σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, αλλά υπάρχει η δυνατότητα αποστολής τους σε ένα σημείο. Ο χειρισμός του μπορεί να γίνει από ιατρούς, νοσηλευτές, άλλους επαγγελματίες υγείας, διοικητικούς στον χώρο της υγείας (με σκοπό τη διαχείριση των οικονομικών), καθώς και άλλους φορείς για έλεγχο του επιπέδου υγείας, επιδημιολογικές έρευνες και για τη λήψη αποφάσεων.
Η κύρια χρήση του φακέλου υγείας είναι:▪ Αξιολόγηση των κινδύνων για κάθε ασθενή▪ Διευκόλυνση στην παροχή φροντίδας σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες▪ Τεκμηρίωση και καταγραφή των παραγόντων κινδύνου του ασθενούς▪ Εκτίμηση και καταγραφή του βαθμού ικανοποίησης του αρρώστου▪ Δημιουργία σχεδίων περίθαλψης▪ Υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων▪ Καθορισμός πλάνου πρόληψης / συμβουλευτική γραμμή / υποστήριξη νοσηλευτικής φροντίδας▪ Τεκμηρίωση παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φαρμακευτική και θεραπευτική αγωγή).
Επιπλέον, ο ηλεκτρονικός φάκελος χρησιμοποιείται για τη διαχείριση της φροντίδας των ασθενών και για τη διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών σε νοσηλευτικά ιδρύματα, για ανάλυση του επιπέδου βαρύτητας της ασθένειας, για τη διατύπωση τρόπων παροχής φροντίδας στην κλινική πράξη, για τον εντοπισμό δυνητικών κινδύνων και τον τρόπο διαχείρισης, για τον χαρακτηρισμό της χρήσης των υπηρεσιών από τους χρήστες, για παροχή βάσης δεδομένων, για εκτέλεση διασφάλισης ποιότητας και τέλος για αξιολόγηση του φόρτου εργασίας και της κατανομής πόρων.
Δευτερεύουσες εφαρμογές του φακέλου είναι η έρευνα και η συμβολή του στην εκπαίδευση, η χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας, η χρήση του ως εργαλείου οικονομικής διαχείρισης, η εφαρμογή του ως νομικού εγγράφου και για βιομηχανική εκμετάλλευση.
Το Medical Records Institute από τις 7 Απριλίου μέχρι τις 18 Μαΐου του 2005, διεξήγαγε έρευνα μέσω διαδικτύου σχετικά με τους λόγους που πρέπει να εξυπηρετεί ο ηλεκτρονικός φάκελος και την ανάγκη εφαρμογής του σε εγκαταστάσεις υγείας. Στην έρευνα έλαβαν μέρος 280 εργαζόμενοι σε χώρους υγείας κυρίως από τις ΗΠΑ (ΗΠΑ 90.4%, Καναδάς 2.9%, Ινδία 1.1%, Αυστραλία 0.7%, Βέλγιο 0.7% και άλλα κράτη), εκ των οποίων το 2.9% ήταν νοσηλευτές. Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα (Πίνακας 1) και συγκρίνονται με αποτελέσματα του 2004, που συγκεντρώθηκαν από τον ίδιο οργανισμό. Σύμφωνα με την έρευνα, ο κυριότερος λόγος χρήσης του ηλεκτρονικού φακέλου είναι η βελτίωση των κλινικών διαδικασιών και του τρόπου εργασίας. Ακολουθούν η ανάγκη βελτίωσης της ποιότητας ζωής των νοσηλευόμενων, η ανάγκη πρόσβασης στα αρχεία των ασθενών από όλους τους εξουσιοδοτημένους επαγγελματίες υγείας και η ανάγκη μείωσης των ιατρικών λαθών.
Άλλο ερώτημα που περιλαμβανόταν στην έρευνα ήταν τα εμπόδια για τη χρήση και την εφαρμογή συστημάτων ηλεκτρονικού φακέλου στους χώρους υγείας που εργάζονται τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα (Πίνακας 2). Ο κυριότερος λόγος είναι η έλλειψη πόρων, καθώς και η αδυναμία εφαρμογής οικονομικών λύσεων πληροφοριακών συστημάτων. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται με αποτελέσματα προηγούμενων ετών (2002, 2003 και 2004). 

Πίνακας 1. Αποτελέσματα έρευνας του Medical Records Institute για τους παράγοντες που οδηγούν στη χρήση του ηλεκτρονικού φακέλου, σύμφωνα με τη γνώμη των επαγγελματιών υγείας. 


Πίνακας 2. Εμπόδια για τη χρήση του ηλεκτρονικού φακέλου



Πηγή:εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου