Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Τηλεματική στην Υγεία.

 
 


 





Τρόπος Λειτουργίας.
Το ολοκληρωμενο σύστημα τηλειατρικης αποτελείται απο φορητές συσκευές για την αξιολόγηση της καρδιακής λειτουργίας, αναπνευστικής λειτουργίας, αρτηριακής πίεσης, βασικών αιματολογικων δεικτών και για τον τοκετό. 
Οι φορητές συσκευές έχουν όλες πιστοποίηση CE MEDICAL DEVICE που τις καθιστά άκρως αξιόπιστες και ενδεδειγμένες για ιατρικές μετρήσεις, είναι εύκολες στην χρήση και λειτουργούν με το πάτημα ενός απλού πλήκτρου.
 


 Η αποστολή   των μετρήσεων στον θεράποντα ιατρο ή στο εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο γίνεται μέσω: 
  1. Σταθερού τηλεφώνου: αρκεί να καλέσετε ένα ειδικό νούμερο και μέσω του ακουστικού του τηλεφώνου μεταφέρονται ηχητικά και αυτόματα όλες οι μετρήσεις (ιδανικό για απομακρυσμένες περιοχές με κάλυψη απο το σταθερό δίκτυο τηλεφωνίας )
  2. Κινητού τηλεφώνου: οι συσκευές συνδέονται αυτόματα μέσω Bluetooth σε ένα απλό κινητό και στο τέλος της μέτρησης αποστέλλονται αυτόματα όλες οι μετρήσεις (ιδανικό για απομακρυσμένες περιοχες όπου δεν υπάρχει κάλυψη σταθερού δικτύου τηλεφωνίας αλλα εναλλακτικη κάλυψη απο το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας )
  3. Υπολογιστή: οι συσκευές συνδέονται αυτόματα μέσω Bluetooth σε έναν υπολογιστή, σταθερό ή φορητό με πρόσβαση στο διαδίκτυο, και στο τέλος της μέτρησης αποστέλλονται αυτόματα όλες οι μετρήσεις (ιδανικό για απομακρυσμένες περιοχες με αυξημένες απαιτήσεις στην ιατρικη κάλυψη, πχ νησιά, απομακρυσμένοι οικισμοί, ξενοδοχεία, πλοία κτλ)
 
Η συλλογή των δεδομένων του εκάστοτε χρήστη γίνεται απο τον θεράποντα ιατρό ή το εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο μέσω σταθερών ή φορητών υπολογιστών ή tablet PC με πρόσβαση στο διαδίκτυο και η ανάλυση των δεδομένων με ειδικά υπολογιστικα προγράμματα. Η χρήση του συστήματος τηλειατρικης μπορει να γίνει οπότε θελήσει ο χρήστης κατα τη δειαρκεια όλης της ημέρας και ενδείκνυται για προληπτικούς λόγους, για παρακολούθηση χρόνιων νοσημάτων ενώ αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο σε περίπτωσεις οξεων και αιφνιδιων συμπτωμάτων.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης το ιατρικο κέντρο ανοίγει μεσω υπολογιστη ένα κρυπτογραφημένο κανάλι βίντεο κλήσης με τον ασθενη, όπου ο συνδυασμός των live εξετάσεων τηλειατρικης και η βιντεο-συνεντευξη ασθενη και ιατρού, διευκολυνει την διάγνωση και αντιμετώπιση του περιστατικού αλλα παραλληλα δημιουργει ένα ισχυρό αίσθημα ασφαλείας, ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς απομακρυσμένων περιοχων.
sindesimotita 
 electronic-medical-recordsΗλεκτρονικός Ιατρικος Φάκελος.
Για κάθε ασθενή δημιουργείται στον ειδικό server της εταιρείας μας ένας απόρρητος ηλεκτρονικός ιατρικός φάκελος με όλο το ιατρικό ιστορικό, την φαρμακευτική αγωγή αλλά και όλες τις πρόσφατες και παλαιές ιατρικές μετρήσεις μέσω του ολοκληρωμένου συστήματος τηλειατρικής.
Με αυτόν τον τροπο κάθε ασθενής διαθέτει ένα υπερσύγχρονο ιατρικό φάκελο (EMR- electronic medical record) προσβάσιμο απο οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, μόνο απο τον ίδιο, τον θεράποντα ιατρό και το εξειδικευμένο ιατρικό κέντρο.
Ο ηλεκτρονικός ιατρικος φάκελος είναι άκρως σημαντικός και πρακτικός για την συνεχόμενη παρακολούθηση του ασθενή, για την βελτίωση ή επιδείνωση της κατάστασης αυτού και συνεπώς για τη λήψη γρήγορων αποφάσεων όπως την επείγουσα διακομιδή του σε ιατρικό κέντρο εκτάκτων περιστατικών (στηθάγχη σε περίπτωση έμφραγματος, πνευμονικό οίδημα, υπέρταση κα) αλλά και για αποφάσεις όπως την συνέχεια, αλλαγή ή διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής.
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης το ιατρικό κέντρο ανοίγει μεσω υπολογιστή ένα κρυπτογραφημένο κανάλι βίντεο κλήσης με τον ασθενή, όπου ο συνδυασμός των live εξετάσεων τηλειατρικής και η βίντεο-συνέντευξη ασθενή και ιατρού, διευκολυνει την διάγνωση και αντιμετώπιση του περιστατικού αλλά παράλληλα δημιουργεί ένα ισχυρό αίσθημα ασφάλειας, ιδιαίτερα σημαντικό για ασθενείς απομακρυσμένων περιοχων.
Καρδιακή λειτουργία: 
  • Φορητή συσκευή ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) μιας απαγωγής (1) ή δώδεκα απαγωγών (12), άμεση διαθεσιμότητα για ΗΚΓ σε λίγα δευτερόλεπτα ακόμα και όταν βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Ενεργοποίηση και πραγματοποίηση εξέτασης με ένα πλήκτρο. Διατίθεται σε ακουστικό τύπο μετάδοσης και σε Bluetooth.
 
ecg 
 spiro
Αναπνευστική λειτουργία:
  • Φορητό σπιρόμετρο για παραγωγή σπιρογραφήματος με δυνατότητα ανάλυσης όλων των λειτουργικών όγκων (FEV, FEV 1 κα), άμεση διαθεσιμότητα για σπιρόγραφημα σε λίγα δευτερόλεπτα ακόμα και όταν βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Ενεργοποίηση και πραγματοποίηση εξέτασης με ένα πληκτρο. Διατίθεται σε ακουστικό τύπο μετάδοσης και σε Bluetooth.
Αρτηριακή πίεση & Γλυκαιμία:
  • Μια φορητή συσκευή "2 σε 1" που μπορεί να μετράει την αρτηριακή πίεση καθώς και με ειδικά stick την γλυκαιμία. Άμεση διαθεσιμότητα για μετρήσεις σε λίγα δευτερόλεπτα ακόμα και όταν βρίσκεται εκτός λειτουργίας. Ενεργοποίηση και πραγματοποίηση εξέτασης με ένα πληκτρο. Διατίθεται μόνο σε Bluetooth.
easycheck
oxypro
Κορεσμός Οξυγόνου αίματος:
  • Φορητή συσκευή μέτρησης της οξυγόνωσης του αίματος και της καρδιακής συχνότητας.
  
Σωματικό βάρος:
  • Ζυγαριά με διεπαφή Bleutooth
 
zigaria
 

Πηγή:http://www.h-2.gr/site/index.php/el/telemedicine-services/health-telematics.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου