Κυριακή 26 Μαΐου 2013

Νανοσωματίδια χρυσού μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου


Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον ανέπτυξαν νέα νανοϋλικά, τα οποία είναι ικανά να διαταράξουν την παροχή αίματος στα καρκινικά κύτταρα.
Νανοσωματίδια χρυσού μπορεί να βοηθήσουν στη θεραπεία του καρκίνου
Ο λέκτορας Δρ Αντώνιος Καναράς και η ομάδα του, έδειξε ότι μια μικρή δόση νανοσωματίδια χρυσού θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν ή να αναστείλλουν τα γονίδια που εμπλέκονται στην αγγειογένεση - μια σύνθετη διαδικασία που είναι υπεύθυνη για την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στους περισσότερους τύπους καρκίνου.

«Τα ενεργοποιημένα νανοσωματίδια χρυσού είναι πολύ αποτελεσματικά για τη σκόπιμη ενεργοποίηση ή την αναστολή των γονιδίων της αγγειογένεσης», δήλωσε ο Δρ Kanaras.

Η ομάδα προχώρησε ένα βήμα περισσότερο, στον έλεγχο του βαθμού της βλάβης στο ενδοθηλιακά κύτταρα,  χρησιμοποιώντας ακτίνες λέιζερ. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα κατασκευάζουν το εσωτερικό των αιμοφόρων αγγείων και παίζουν τον κεντρικό ρόλο στην αγγειογένεση.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι τα χρυσά νανοσωματίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικά εργαλεία στην κυτταρική νανοχειρουργική.

Πηγή: εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου